torstai 15. marraskuuta 2012

Kari Suomalainen

 Kari Yrjänä Suomalainen, pilapiirtäjä Kari, (15. lokakuuta 1920 Helsinki – 10. elokuuta 1999 Valkeakoski) saavutti suosiota erityisesti Helsingin Sanomien poliittisena pilapiirtäjänä vuosina 19501991.
Minulla on kansiossani 8 Hänen piirtämäänsä korttia.
Ylläoleva kortti on piirretty "Poliisin  Tuki ry." taittokortti.  Kari ei juuri ollutkaan tuottelias postikorttien piirtäjä, mutta em. järjestölle hän piirsi monia kortteja.


Tämän kortin alkuperäinen kuva on piirretty jo 1945, mutta on päässyt ennen julkaisemattomana 1987 lähetettyyn korttiin.

 Kuvan joulukortissa poliisit voivat olla tosi iloisia, koska kuvassa hymyilevä Niilo Tarvajärvikin kampanjoi ponnekkaasti heidän puolestaan.


Lopuksi Hämäläisisäntä pohtii mikä tämä joulukuusi oikein on.
Vapaussoturien huoltosäätiön kortti, joka on lähetetty Pieksämäeltä 1989.

3 kommenttia:

Okariina kirjoitti...

Hei! Näitä en ole ennen nähnytkään. Tein yhteistyötä Karin kanssa Postipankin mainososatolla, kun järjestimme hänen pilapiirrosnäyttelynsä,aiheena Postipankki. Yllättävän iso näyttely saatiin aikaan. Se kiersi pankin konttoreissa eri kaupungeissa. Keräilin joskus nuorena Hesarista Karin piirroksia, mutta yksi ainoa vuodelta 1960 on säilynyt päiväkirjassani. Teen siitä varmaan pienen jutun blogiini "Vanhaa paperia vain". Kiitos julkaisusta t. Outikaarina

Sulo Heinola kirjoitti...

Kiitos Outi Kaarina!
Kari oli mielestäni älykäs ja omintakeinen pilapiirtäjä. Hänestä kyllä kannattaa tehdä kirjoituksia lisää, sillä ne ovat kulttuurihistoriaa.
Varmaan harva tiesi hänen postikorteistaan, mutta niitähän on tehty monien muidenkin pilapiirtäjien kuvista.

Unknown kirjoitti...

Kari Suomalaisen 1940-luvulla piirtämä joulukorttisarja käsittää yhteensä kymmenen erilaista korttia. Tiedän sen, koska IHAILEN HALLUSSANI OLEVIA ORGINAALEJA ja joka kerta niitä katsesellessani löydän niistä jotain uutta.